facebooktwitterflickr

Verslag en uitslag NK tijdrijden vrije renners 2014

Johannes de Groot uit Jubbega is zaterdagmiddag Nederlands kampioen tijdrijden geworden in Oudeschild. De Groot die al vijf keer eerder had deelgenomen aan het kampioenschap op Texel haalde 1x eerder, in 2011, het podium (2e). Dit jaar was de eindtijd van de Groot, die 30 seconden sneller was dan vorig jaar, genoeg voor de overwinning. Jan-Willem Groeneveld uit Rotterdam eindigde op enkele seconden achterstand als tweede. Glenn van Nierop uit Zoeterwoude mocht als laatste van start gaan en eindigde als zesde. Van Nierop nam voor het eerst deel aan het NK tijdrijden en was tevreden met zijn eindtijd, maar moest toezien dat de veelal onbekende concurrenten uit het gehele land snellere eindtijden realiseerden.

Marion Gerssen uit Beuningen snelde met een gemiddelde snelheid van 41,4 km/u over het parcours en was daarmee de snelste dame. Janny Kleinjan uit Almelo, meervoudig Nederlands kampioene, zette haar noodgedwongen afscheid van de wielersport extra kracht bij door de titel bij de veteranen dames opnieuw te pakken. Kleinjan hield onder andere de wereldkampioene bij de Masters, Marti Valks, achter zich.

De strijd onder de Texelaars werd in het voordeel van Remco Koopman beslist. Koopman bleef met 39 minuten en 22 seconden enkele seconden verwijderd van zijn streeftijd maar was toch ruim een minuut sneller dan de tweede Texelaar Lorendz Boom. Beiden hadden zich met specifieke trainingschema's voorbereid op deze tijdrit waarbij Koopman meerdere malen dit jaar had deelgenomen aan tijdritten op de vaste wal. De Texelse bedrijfsbokaal welke wordt uitgereikt aan het bedrijf met de drie snelste tijdrijders werd dit jaar, na vele pogingen, eindelijk gewonnen door restaurant Catharinahoeve met Joost Hoogenbosch, Niels Segerink en Serai van de Plaats in de gelederen. Catharinahoeve bleef het team van Bets Fietsen bestaande uit Remco Koopman, Denise Betsema en Simone Betsema voor.

Speciale gast dit jaar was Larissa Klaassen. De visueel gehandicapte Texelse is op jacht naar een paralympische medaille in Rio in het tandemwielrennen. Als gast mocht Klaassen het startschot lossen en de prijzen uitreiken. Ook reed Klaassen de tijdrit zelf op de tandem met trainingsmaat Natascha van der Vis. Met een gemiddelde snelheid van bijna 40 km/u hielden de dames keurig stand in het tijdritgeweld.

De dag ging van start met het kampioenschap voor de ligfietsen met stroomlijn. Jeroen Koeleman raliseerde een opzienbarend snelle eindtijd, waarbij de gemiddelde snelheid op dik 60 km/u uitkwam.

Alle deelnemers waren vol lof over de organisatie van het NK tijdrijden voor vrije renners. Waar de wegen bij soortgelijke evenement vaak moeten worden gedeeld met overige weggebruikers slaagt het organiserende Wielercomité Texel er jaar op jaar in om het parcours volledig verkeersvrij te krijgen, wat de veiligheid ten goede komt. Ook de directe presentatie van de eindtijden op een groot scherm in de tent voorziet in de behoefte van de deelnemers, welke hun eindtijd direct na de finish kunnen vergelijken met de concurrentie. Een noviteit dit jaar was de registratie van de tussentijden bij het keerpunt.

Rabo Dorpencompetitie