facebooktwitterflickr

MTB-route 100km

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 100 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

Recent heeft "Combinatie Tessel" de werkzaamheden voor het versterken van de Waddenzeedijk aan de Oostkant van Texel en de aanpassingen aan polder Waalenburg afgerond. De bewegwijzering van enkele delen van de MTB-route moeten nu nog aangepast worden. De vrijwilligers van Wielersport Texel zullen deze werkzaamheden dit voorjaar uitvoren. 

Onze excuses dat op enkele delen van de route op dit moment nog niet alle routepijlen zijn (ver)geplaatst.

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Marc van der Steeg uit Berkel en Rodenrijs 03-01-2019
Vandaag 3 januari 40 km van de route gefietst aan de zuidkant. Vooral eerste stuk vanaf ‘t Horntje en eerste stuk van het bos uitdagend en leuk met single track met klimmen en dalen. Zou leuk zijn als er nog iets meer van dergelijke stukken in de route gestopt zouden kunnen worden.
Bericht van Daan uit Den Burg 08-12-2018
Ik fiets graag en regelmatig de originele route. Een leuke en snelle route. Als het lukt ga ik twee keer per week fietsen. Hierdoor mis ik soms wat uitdaging op de route. Ik vraag mij daarom af of er een dag / dagen worden georganiseerd waarop de route andersom gereden kan worden (waarbij dit uiteraard duidelijk word aangegeven) om zo wat afwisseling in routes op Texel te creëren.
Bericht van Henk Donderwinkel uit Apeldoorn 08-11-2018
Dit heeft niets met MTb te maken! Aanfluiting, op de weg of er naast fietsen?
Bericht van Wouter uit Amstelveen 04-11-2018
Ik heb de zuid lus gisteren gefietst en ik vond het erg teleurstellend.
Als je naar Texel komt om 100 km te mtb-en dan kom je enigszins bedrogen uit.
De route geeft je inderdaad een mooie beleving van het eiland, maar daarvoor hoef je niet op een mtb te zitten.
Bericht van Steef uit Haarlem 26-10-2018
Wat een azijn zeikerds hier over asfalt, ontbrekende paatjes, werkzaamheden, takken, obstakels en kuilen. Hulde aan de makers om de route op basis van de mogelijkheden die voorhanden zijn op te zetten. De route geeft een mooie beleving van het eiland op de MTB. Als je 100km uitsluitend off road wil fietsen moet je niet op Texel zijn.
Bericht van Dirk Vinke uit Den Burg 15-10-2018
Zoals al aangegeven door Pedorie in het bericht hieronder is de route vanaf De Cocksdorp, door alle werkzaamheden aan de Waddendijk en polder Waalenburg, slecht bewegwijzerd. Om die reden raden we het gebruik van de route vanaf De Cocksdorp af tot voorjaar 2019.
Bericht van Pedorie uit Uitgeest 15-10-2018
Zaterdag 13/10/18 de route gevolgd vanaf Cocksdorp. Veel op de weg gereden :-( Jammer.
Blij dat ik GPS bestand had gedownload. Veel bordjes ontbreken. Tevens gemerkt dat GPS bestand afwijkt van bordjes rond/na Oosterend. Bewust?
Bericht van Leo Mees ten Oever uit Markelo 07-10-2018
L.S.,
Texel is onze vakantieplek bij uitstek. Zee, strand,duinen, bossen en ook nog eenMTBroute.
De bosroute rijd ik al jaren. Deze is vergelijkbaar met routes in onze omgeving.
Jullie poging om de route Texelwijd te maken, is wat mij betreft behoorlijk mislukt. Meer dan de helft van de route gaat over het fietspad. Ik denk dat jullie je huiswerk over moeten doen.
Sorry hoor. Groeten.
Bericht van Jeroen uit Den Helder 28-09-2018
Super route geworden! Bij de slufer een koffietje, bij oudeschild een visje en een skuumkopje om het af te maken ? zonder dollen, goed te fietsen en mooi aangelegd. Tussen door genieten van de natuur en een paar mooie snelle stukken. Kunnen jullie trots op zijn! Eindelijk een waardig rondje om te trainen voor supersunday...
Bericht van Hans Jakobs uit Stein 10-09-2018
https://www.strava.com/activities/1831933764. Westkant is leuk. Oostkant is minder door het vele asfalt. Bovendien is de helft niet bereikbaar door dijkwerkzaamheden. Ik zou van de veerboot tot de Cocksdorp fietsen. Leuk met veel singletracks, vooral onder de Koog.
Resultaten 21 - 30 van 44

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergroting of download de route

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export).

Regels voor gebruik MTB-route

 • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
 • Respecteer de natuur: plant én dier
 • Fiets in kleine groepjes*
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
 • Maak geen onnodig lawaai
 • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.
 • Keeshin
 • Catharinahoeve
 • Mylaps
 • Schoenmaker
 • Casperdegraaf
 • Logo Limatelecom
 • Webjongens
 • Otto
 • Zilvermeeuw
 • Joskager
 • Bakkertimmer
 • Texelseautocentrale