facebooktwitterflickr

Verslag "Lammetjestocht"

Zondag 1 april hadden zich zo'n 80 wielrenners en mountainbikers bij het sportpark verzameld voor de Lammetjestocht. Zij werden om kwart voor 9 met de nodige humor en op zijn speciale manier door Henri van Maldegem in groepen ingedeeld. Elke groep had zijn eigen voorrijder die een verrassende route in petto had.

'Edo Kooiman had het van Thijs Witte gewonnen' en mocht de dames mountainbikegroep van ongeveer 15 dames voorgaan. Thijs nam de middengroep mountainbike mee. De mountainbikegroep die het wat rustiger aan deed werd voorgegaan door Martin Vermeulen. Niels Bos was de beoogde voorrijder voor de snelle racegroep. Hij verscheen echter te laat en niet met zijn racefiets maar op zijn mountainbike omdat hij zijn racefiets niet aan de praat kreeg. Gelukkig was dat de enige racefiets die niet uit zijn winterslaap wilde komen. Niels nam zodoende het voortouw in de snelle mountainbikegroep. De jeugdmountainbikers waren zo goed vertegenwoordigd dat zij verdeeld moesten worden over twee groepen. Zij werden getrakteerd op mooie paadjes door het bos waar zij anders tijdens een zaterdagmiddagtraining niet mogen komen.

Er was ook volop deelname op de racefiets. Er was een volle groep onder leiding van Jan Zijm die het eiland over ging op toertempo. De snellere groep ging achter Henri v Maldegem aan. En er was een jeugdgroep onder leiding van Gerko Aberson. Jan Zijm tijdens de koffie: 'we hebben er al 42 kilometer op zitten'. Gerko: 'de jeugd heeft er ook maar liefst 41 op zitten'. De jeugd doet dus niet onder voor de oudjes.

Koffie, thee, limonade, cake en paaseitjes waren er tijdens de pauze in de schapenschuur op 's Hertogenbosch. Gastheren Sieme en Johnny Ran keken toe hoe de fietsers van allerlei kaliber (groot en klein, dik en dun, vrouwen en mannen, meisjes en jongens) hun sportieve ervaring van het eerste deel van de ochtend uitwisselden. Gezelligheid ten top. En de pas geboren lammetjes hadden natuurlijk de nodige belangstelling van jong en oud.

Na de pauze gingen de ouderen er vandoor voor hun tweede deel van de tocht. De jeugd en hun ouders kregen nog een belangrijke instructie over veiligheid en fietsonderhoud van de jeugdcommissie onder leiding van Willem van Tatenhove. De belangrijkste dingen die door de jeugd, hun ouders en een paar achtergebleven dames opgevangen werden waren: zit je helm wel goed op je hoofd, zitten de wielen vast, zit er geen speling in het stuur ('balhoofd' in vaktermen) en doen de remmen het goed.

Rabo Dorpencompetitie