facebooktwitterflickr

Verslag Nederlands kampioenschap tijdrijden vrije renners

{jcomments on}

Zaterdagmiddag is het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor vrije renners verreden op Texel. De renners kregen een parcours van 28,5 kilometer voorgeschoteld dat hen langs de Waddendijk vanaf Oudeschild naar de Cocksdorp en terug voerde. De omstandigheden waren uitstekend, zomerse temperaturen en een lekker briesje welke op de terugweg in het nadeel blies.

De snelste individuele renner was Jurrien Rom Colthoff, uitkomend in de categorie 16 t/m 39 jaar, die het parcours met een eindtijd van 37 minuten en 32 seconden in een gemiddelde snelheid van 45,56 kilometer per uur aflegde. Colthof werd in zijn categorie gevolgd door Johannes de Groot (tweede) en Simon Schram (derde). In de categorie 40 t/m 49 jaar ging de titel naar Marcel van Beek, voor John Antens en Tony Verschuren. Henny Rovers won het kampioenschap in de categorie 50 jaar en ouder. Robert Godfroid eindigde als tweede, Ruud Jongeling als derde. 

Suzanne van Gelder, Marion Gerssen en Janette de Groot Bron verdeelden de medailles in de categorie dames 16 t/m 34 jaar. De snelste dames kwamen echter uit in de categorie dames veteranen (35 jaar en ouder). Janny Kleinjan haalde als snel in de rit de minuut voor haar gestarte Marion Bax en verzekerde zich zo van de titel. Bax hield Kleinjan op de terugweg in het vizier en eindigde als tweede.  Marti Valks eindigde als derde veterane dame. 

De strijd onder de Texalaars werd in het voordeel van Niels Jimmink beslist. Jimmink, net terug van twee weken vakantie (zonder fiets), snelde naar een eindtijd van 41 minuten en 8 seconden. Hiermee bleef hij Ruben van Vliet en Niels Bakker ruim voor. Karlijn van der Burg eindigde als snelste Texelse dame. Van der Burg bleef Natatscha van der Vis 2 seconden voor. 

De strijd onder de tandems werd met overmacht in het voordeel van Timo Fransen en Alfred Stelleman beslist. Zij behaalden een eindtijd van 36 minuten en 21 seconden en bleven de tweede tandem, bestaande uit Joop Verstraten en Jan Mulder daarmee ruim voor. Wander te Boekhorst / Pelle Vale eindigden als derde tandem. 

Evenals vorig jaar werden de snelste tijden weer genoteerd door de ligfietsen met stroomlijn. Door het lage fietspositie en de stroomlijn wordt de luchtweerstand beperkt, waardoor hoge snelheden kunnen worden bereikt. Alwin Visker slaagde hierin het beste met een eindtijd van 29 minuten en 21 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 58,26 kilometer per uur. Eduard Botter en Wim Schermer eindigde als tweede en derde. 

De strijd om de bedrijfsbokaal kende een close finish. Winnaar werd "Timmers Bakkerij". Nadat de tijden van de drie deelnemers bij elkaar werden opgeteld bleven zij "Strandpaviljoen Paal 9" 10 seconden voor. De derde plaats ging naar de vissers van de "TX 29".