facebookPngItem 1282176flickr

Tijssen, Gerssen en Sybrandy als een komeet naar de titel

Nog maar twee maanden terug reed hij zijn eerste tijdrit, nu al is het rood-wit-blauw voor hem. Als een komeet vloog Johan Tijssen uit Sint Jansklooster zaterdag op Texel naar het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor vrije renners. Bij de dames prolongeerde Marion Gerssen uit Beuningen haar titel, terwijl Ytse Sybrandy bij de ligfietsen een fenomenaal parcoursrecord van ruim 63 km/u reed.

Op het winderige parcours langs de Waddenzeedijk was de 34-jarige hardrijder Tijssen veruit de snelste op een ‘gewone’ tijdritfiets. Uit de kop van Overijssel was hij met een groep van twintig naar Texel afgereisd. ,,Ze vroegen of ik zin had om mee te gaan, leuk, gezellig, overnachting erbij. En nu ben ik nog kampioen geworden ook!’’ Met zijn eindtijd van 36 minuten en 49 seconden (gemiddeld 46,45 km/u) bleef hij Bert Smilda uit Groningen (37.58) en Roderick Egberink uit Bussum (38.10) ruimschoots voor. Sietse Leenstra, de kampioen van 2013, verloor kostbare tijd wegens een aflopende ketting en viel buiten het podium.

Voor Marion Gerssen, al jaren op Texel van de partij, was het een speciale overwinning. De sympathieke Gelderse had dit jaar veel tegenslag moeten overwinnen en boekte een fysieke én mentale overwinning. Zij hield Harriët Koorn uit Leiden en Marian Andringa uit Marrum achter zich. Als vijfde eindigde zeer verdienstelijk de Texelse Denise Betsema. Haar moeder Simone wist bij de dames 35+ zelfs op het podium te eindigen, achter kampioene Bettina Zijlstra uit Groningen. Bij de heren-veteranen bleven twee deelnemers met hun tijden nog het dichtst in de buurt van Tijssen: René Horians uit Oud-Gastel en Marko Jeletich uit Amersfoort reden allebei boven de 45 km/u. Slechts zeven seconden zaten tussen goud en zilver. Precies dezelfde marge was er bij de heren 50+ tussen winnaar Pieter Aben uit Nijmegen en nummer twee Arjan Bakker uit Gouda. Veelvoudig kampioen Sybrandy pakte zowel de titel als het snelheidsrecord terug van Jeroen Koeleman, die ditmaal als derde eindigde.

Bets Fietsen veroverde met overmacht de Texelse bedrijvenbokaal. Een opvallende prestatie, want als enige kwam dit team met twee dames aan de start. Naast Denise en Simone Betsema snelde teamgenoot Remco Koopman over het parcours. Met zijn scherpe tijd van 39.31 (gemiddeld 43.27 km/u) mocht hij zich de snelste Texelaar noemen. Routinier Niels Jimmink reed een nieuw persoonlijk record (40.33) en werd hiermee tweede. Goede tijden waren er ook voor de jonge talenten Dave Huisman en Sjors Jimmink. Traditiegetrouw sloot Jan-Jacob Rab de rij. De fietsende hoofdsponsor gaf breed lachend toe dat de voorbereiding niet ideaal was geweest: ,,Twee weken geleden heb ik mijn banden maar weer eens opgepompt.” Alle 170 deelnemers werden voor het dertigste jaar op weg ‘geschoten’ door Gerrit Terwindt, die al vanaf het begin aan het evenement is verbonden.

Larissa Klaassen, die op de tandem wil meedoen aan de Paralympics, mocht als eregast de bel luiden voor de eerste deelnemer en ook de prijzen uitreiken. Volgend jaar hoopt zij op de wielerbaan van Rio de tijdrit van haar leven te rijden. De organisatie had de deelnemers gevraagd haar financieel te steunen via www.naarrio.nl.

Tekst | Frans Hopman 

 • Casperdegraaf
 • Vermeulen Bikes Logo2307
 • Logo Limatelecom
 • Mylaps
 • Keeshin
 • Van Der Linde Logo
 • Joskager
 • Catharinahoeve
 • Otto
 • Bakkertimmer
 • Texelseautocentrale
 • Zilvermeeuw
 • Webjongens