facebooktwitterflickr

MTB-route 100km

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 100 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

Op dit moment wordt door "Combinatie Tessel" hard gewerkt aan de versterking van de Waddenzeedijk aan de Oostkant van Texel en aan polder Waalenburg. Door de werkzaamheden zijn enkele delen van de MTB-route daar tijdelijk niet te berijden. Ook kunnen door de werkzaamheden enkele routepaaltjes zijn verdwenen of niet zichtbaar zijn door opgeslagen materialen.

Om die reden raden wij het gebruik van de route vanaf De Cocksdorp dan ook af tot voorjaar 2019.  

Onze excuses voor het ongemak.

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Wouter uit Lochem #29
Heb afgelopen weekend jullie mtb route gefietst heb genoten van t eiland leuke route idd soms wel moeilijk om de route paaltjes te zien De lus vanaf de boot tot cocksdorp is echt leuk door t bos en de duinen. Vanaf daar wordt t wel saai maar de wind tegen is dat ook wel weer een uitdaging jammer dat er geen stukje strand in zit verder lekker gefietst ga zo door .
Bericht van Mark uit Beek (Limburg) #28
Elk jaar organiseren we vanuit de Limburgse alpiene vereniging VAV, een mountainbike weekend. Dit jaar was het mijn beurt en aangezien we meestal de Ardennen, Eiffel of de Alpen aan doen, was mijn idee om het een keer anders te doen: ATB route Texel. We hebben vanuit de camping de route opgepakt in de buurt van Oudeschild en de goed uitgepeilde route gevold richting het westen. De west kant is dan ook meteen het mooiste deel van de route en hebben de blauwe lus als extraatje meegepakt (welke zeker de moeite waard is!). Vanaf de vuurtoren naar het oosten en het binnenland is de route minder spannend, maar ook hier hebben de routebouwers geprobeerd elk paadje langs de weg te benutten om zoveel mogelijk verharde wegen eruit te halen. In samenwerking met de wind en lengte hebben jullie er een hele mooie route van gemaakt.
Bericht van Bert uit Amsterdam #27
Gewaarschuwd door de negatieve reacties over te veel asfalt met minder hooggespannen verwachtingen begonnen (aan de Zuidlus), maar erg aangenaam verrast! Leuke route, je merkt dat de mensen geprobeerd hebben zoveel mogelijk uit de route te halen.
Het stuk ten westen van De Koog, vanaf de Californiaweg zou wel een bezoekje van een bladblazer kunnen gebruiken, daar liggen wel erg veel kleine takken en bladeren, zonde als de ondergrond daardoor kapot wordt gereden...
Complimenten voor de bouwers!
Bericht van Marc van der Steeg uit Berkel en Rodenrijs #26
Vandaag 3 januari 40 km van de route gefietst aan de zuidkant. Vooral eerste stuk vanaf ‘t Horntje en eerste stuk van het bos uitdagend en leuk met single track met klimmen en dalen. Zou leuk zijn als er nog iets meer van dergelijke stukken in de route gestopt zouden kunnen worden.
Bericht van Daan uit Den Burg #25
Ik fiets graag en regelmatig de originele route. Een leuke en snelle route. Als het lukt ga ik twee keer per week fietsen. Hierdoor mis ik soms wat uitdaging op de route. Ik vraag mij daarom af of er een dag / dagen worden georganiseerd waarop de route andersom gereden kan worden (waarbij dit uiteraard duidelijk word aangegeven) om zo wat afwisseling in routes op Texel te creëren.
Bericht van Henk Donderwinkel uit Apeldoorn #24
Dit heeft niets met MTb te maken! Aanfluiting, op de weg of er naast fietsen?
Bericht van Wouter uit Amstelveen #23
Ik heb de zuid lus gisteren gefietst en ik vond het erg teleurstellend.
Als je naar Texel komt om 100 km te mtb-en dan kom je enigszins bedrogen uit.
De route geeft je inderdaad een mooie beleving van het eiland, maar daarvoor hoef je niet op een mtb te zitten.
Bericht van Steef uit Haarlem #22
Wat een azijn zeikerds hier over asfalt, ontbrekende paatjes, werkzaamheden, takken, obstakels en kuilen. Hulde aan de makers om de route op basis van de mogelijkheden die voorhanden zijn op te zetten. De route geeft een mooie beleving van het eiland op de MTB. Als je 100km uitsluitend off road wil fietsen moet je niet op Texel zijn.
Bericht van Dirk Vinke uit Den Burg #21
Zoals al aangegeven door Pedorie in het bericht hieronder is de route vanaf De Cocksdorp, door alle werkzaamheden aan de Waddendijk en polder Waalenburg, slecht bewegwijzerd. Om die reden raden we het gebruik van de route vanaf De Cocksdorp af tot voorjaar 2019.
Bericht van Pedorie uit Uitgeest #20
Zaterdag 13/10/18 de route gevolgd vanaf Cocksdorp. Veel op de weg gereden :-( Jammer.
Blij dat ik GPS bestand had gedownload. Veel bordjes ontbreken. Tevens gemerkt dat GPS bestand afwijkt van bordjes rond/na Oosterend. Bewust?
Resultaten 1 - 10 van 27

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergoting of download hier een .pdf.

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export).

Regels voor gebruik MTB-route

  • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
  • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
  • Respecteer de natuur: plant én dier
  • Fiets in kleine groepjes*
  • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
  • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
  • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
  • Maak geen onnodig lawaai
  • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.