facebooktwitterflickr

MTB-route 100km

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 100 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard iets groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

Recent heeft "Combinatie Tessel" de werkzaamheden voor het versterken van de Waddenzeedijk aan de Oostkant van Texel en de aanpassingen aan polder Waalenburg afgerond. De bewegwijzering van enkele delen van de MTB-route moeten nu nog aangepast worden. De vrijwilligers van Wielersport Texel zullen deze werkzaamheden dit voorjaar uitvoren. 

Onze excuses dat op enkele delen van de route op dit moment nog niet alle routepijlen zijn (ver)geplaatst.

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Jos Bakker uit Den Burg 09-09-2018
Vandaag een rondje gereden op een deel van de grote MTB route.
Ten eerste:
In het stuk bij de Rommelpot zit een heel gemene kuil, net na de top van een klimmetje. Die kuil kan je niet ziet aankomen. Volgens mij lopen veel mensen hier het risico over de kop te gaan. Die kuil zou dus afgevlakt of opgevuld moeten worden.
Ten tweede: Het nieuwe stuk naast het Waalenburgerfietspad is bijna niet meer te rijden. Het is op een flink aantal plaatsen helemaal overgroeid door takken (wilgentakken?) Hier moeten de bossenmaaier en de snoeischaar doorheen.
Ten derde: ik heb wat foto's gemaakt van plaatsen waar volgens mij de gele bordjes niet goed staan of aanvulling behoeven. Naar welk mailadres kan ik dit opsturen ?
vr.gr.
Jos Bakker (ik ben zojuist gestart om naast Roel Buijs wat te gaan doen voor de toercommissie).
Bericht van Jesse uit Lekkerkerk 28-06-2018
Wij als gezin wilden graag eens naar Texel, laat men daar nu ook een mtb route hebben zag ik. Vervolgens op een avond maar eens begonnen met het stuk vanaf den Hoorn, helaas na 2 km lek gereden. Volgende dag een nieuwe poging gewaagd en de route opgepikt bij den Hoorn en zo het bos in. Het bos heeft wel iets weg van mountainbiken, je moet echt inspannen voor de klimmetjes, maar er is weinig flow in het parcours. Daarnaast zou er ook een blauwe route zijn, die leuker zou zijn als de nieuwe route. Ook hier wat delen van kunnen vinden, maar deze stond niet echt goed aangegeven. Vervolgens gaat het mtb pad verder langs de Koog, daar zat mijn accomodatie, dus daar maar weer gestopt. (want het was door het bos fietsen naast het fietspad, daar pas ik voor) Vanaf de Koog waren we 's morgens al naar Cocksdorp gefietst over het fietspad en gezien dat het mtb pad ook daar naast het fietspad ligt, niet echt spannend dus, gezien de mooie hoge duinen (waar je kennelijk helaas niet mag fietsen)
Kortom, als je voor de fun komt, verwacht niet teveel. Als je de route ziet als de mogelijkheid om het eiland goed met de mtb te verkennen, dan is het een mooie route. (en dan is het leuk als hij naast het fietspad ligt, kan moeders lekker met de elo op het fietspad blijven, terwijl vaders af en toe een heuveltje meepakt, harstikke gezellig;) )
Kortom, best jammer, als je bedenkt hoeveel duinen Texel heeft, zou je een heel mooi BMX achtig fun parcours van kunnen maken.
Bericht van Johan uit Middenmeer 17-06-2018
Vandaag mijn eigen 47Km variant gereden. Moet zeggen het legt er een stuk mooier en beter bij dan bij de opening. Nu er weer blad aan de bomen zitten en de begroeiing weer wat terug komt valt het niet meer zo op dat je naast het fietspad rijd op naar de Koog. Vanaf de Mokweg weg tot in de duinen is er iemand bezig geweest met een spuitbus op de routepijlen. (Kneus) De oude vuilnisbelt en het stuk vanaf Ruigendijk mag wel even een stukje gemaaid worden. Brandnetels maken mij niet zo veel uit maar voor kinderen lijkt mij dat niet lekker op gezichshoogte, en bramenstruiken zijn sowieso niet zo lekker. Daarnaast hou ik niet van gras in mijn derailleur. Wortels en dat soort ongein lekker laten zitten, het is Mountainbiken asfalt zit al genoeg in de route. En voor wie geen zin heeft in grote afstand, het oorspronkelijke lusje ligt er op het moment verdomt lekker bij.
Bericht van Emile uit Den Hoorn 14-06-2018
Ik rij de oude route nog regelmatig. Dit vind ik persoonlijk nog steeds het leukste deel. Dit deel staat nu echter aangegeven als afsnijroute. Is het een idee om de oude route als volledige route weer te geven. Bij Mtb routes is de score gezakt tov de oude route. Als er gekeken wordt naar de kuil van drakensteijn of appelscha zitten er ook een rode en een blauwe route in hetzelfde gebied met aparte score. Die score trekt naar mijn mening toch mensen over de streep om een route te gaan proberen. Het blauwe afsnij deel van de route begint al bijhoorlijk begroeid te raken. Zo ook het begin deel vanaf de teso van de nieuwe route, waar de teken op je been zitten nadat je door het hoge duingras rijdt. Het is een mooi streven om zoveel kilometers tot de beschikking te hebben maar ik hoop dat dat niet ten kosten van het onderhoud gaat.
Bericht van Han Pastoor uit De Waal 06-06-2018
Ik heb de nieuwe stukken al diverse keren gereden. Mag ik een tip geven? Ga de route nog een keer langs met een stobbenfrees. Er zitte een aaantal vervelende obstakels op de route. Langs de Waal en Burgerdijk een keer hard gevallen. Bleek in een bocht de restanten van een afgezaagde boom te staan waar pedaal achter bleef hangen. Onzichtbaar daar het groen dat daar weelderig groeit. Is het een idee om een keer er langs te gaan met een bosmaaier?? Het eerste stuk in het bos begint al erg zanderig te worden door de droogte.....
Bericht van Roland uit schoorl 24-05-2018
beste heer/mevrouw buiten dat ik een mooie tocht gereden heb wil ik er toch een paar kanttekeningen bij zetten de route is zeer en ook zeer slecht aangegeven je komt op kruisingingen waar dan niet aangegeven staat links of rechts. ook ben ik van mening dat je dit geen mtb route mag noemen zeker meer dan de helft is gewoon fietspad.
mensen verwachten echt of de road te kunnen rijden en uiteraad mag je wat verbindingswegen hebben maar overgrote deel moet toch wel off the road zijn
Bericht van geert uit gorredijk 24-04-2018
hoi, is de oude atb route/lus ook nog steeds te fietsen? aangegeven met atb logo? mooi dat de 100km bijna af is, jaren werk van gehad hoor graag van jullie
Bericht van Sjoerd van den Berg uit Beverwijk 23-04-2018
Vandaag de zuidelijke lus gereden. Opgestapt bij Den Hoorn. Eerste deel tot aan De Koog is heel leuk. Mooie technische stukjes.
Het tweede deel tot aan den Hoorn mistte ik nog wat uitdaging. De onverharde stukken waren wel leuk. Zijn er niet meer te vinden?
Maar al met al supermooi initiatief. Ben benieuwd welke mogelijkheden er zijn voor onverharde stukken. Mvg Sjoerd
Bericht van Dirk Vinke uit Den Burg 22-04-2018
Johan, Jan, Henk en Han, bedankt voor jullie reacties.
Voor wat betreft het pad door de Nederlanden (de Koog naar de Slufter), dit pad is toegankelijk voor fietsers maar niet opgenomen in de route. Met jullie overige opmerkingen gaan wij zeker iets doen. De urgente zaken, zoals de missende bordjes, worden zo snel mogelijk opgelost. Verder zullen wij nadat het pad een paar maanden is gebruikt de opmerkingen evalueren en opnemen in het onderhoudsplan.
Bericht van Johan uit Middenmeer 21-04-2018
Gefeliciteerd met de nieuwe lussen. Vandaag bij de opening geweest en gelijk voor de 100Km gegaan. Eerste stuk tot aan de vuurtoren vind ik zeker de moeite. Jammer dat de Muy/Slufter er niet in zit. (mag hier niet meer gereden worden, of hebben wij dat aan Harry te danken?) Na de vuurtoren helaas veel verhard. Misschien is het nog een ideetje om vanaf het Burgerdijk nog een verbinding uit te zetten naar het 2e deel van de "oude" route in het bos. (eigenlijk een te mooi stuk om te missen) Vanaf Oost was ik de route af en toe even kwijt. Paal voor de afslag gemist/niet gezien. Paaltje op de Oosterweg ook even over het hoofd gezien omdat deze rechts van de weg staat en je als overkanter keurig het fietspad op gaat. In Oosterend mogen iets meer pijlen ook als bevestiging dat je de route nog steeds volgt. Afslag eendenkooiweg niet gezien. Na de vang Oudeschild ook geen paal gezien. (misschien vanwege de werkzaamheden?) Op Redoute ook de mist ingegaan. Rechtdoor gereden i.p.v. U-bocht gemaakt. Route op de Westergeest weer opgepakt waarna wederom de afslag Amelieweg gemist heb. Op dat moment gelijk maar naar de boot terug gegaan. Hier en daar hebben de pijlen dus misschien nog wat aandacht nodig, ze staan niet altijd op plaatsen waar je ze verwacht. (links/rechts van de weg, na de kruising) Verder lijkt het mij handig als de route ook op https://www.trailforks.com gezet wordt. In de app op je telefoon kan je dan heel goed zien waar je bent. (andere route sites natuurlijk ook handig) Maar los van af en toe de route even kwijt zeker een mooie rit gemaakt.
Resultaten 31 - 40 van 44

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergroting of download de route

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export).

Regels voor gebruik MTB-route

 • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
 • Respecteer de natuur: plant én dier
 • Fiets in kleine groepjes*
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
 • Maak geen onnodig lawaai
 • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.
 • Bakkertimmer
 • Keeshin
 • Casperdegraaf
 • Schoenmaker
 • Joskager
 • Logo Limatelecom
 • Zilvermeeuw
 • Mylaps
 • Otto
 • Catharinahoeve
 • Webjongens
 • Texelseautocentrale