facebooktwitterflickr

MTB-route Texel

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 80 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

Momenteel worden er door onze vrijwilligers regelmatig maai en snoei werkzaamheden uitgevoerd. 

De route rond Waalenburg is een deel van de route door werkzaamheden aan de boomsingel verdwenen, deze wordt de komende weken hersteld. De route loopt nu via het naast gelegen fietspad.

Volg MTB route Texel ook via facebook en instagram.

 

 

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Henk Donderwinkel uit Apeldoorn 08-11-2018
Dit heeft niets met MTb te maken! Aanfluiting, op de weg of er naast fietsen?
Bericht van Wouter uit Amstelveen 04-11-2018
Ik heb de zuid lus gisteren gefietst en ik vond het erg teleurstellend.
Als je naar Texel komt om 100 km te mtb-en dan kom je enigszins bedrogen uit.
De route geeft je inderdaad een mooie beleving van het eiland, maar daarvoor hoef je niet op een mtb te zitten.
Bericht van Steef uit Haarlem 26-10-2018
Wat een azijn zeikerds hier over asfalt, ontbrekende paatjes, werkzaamheden, takken, obstakels en kuilen. Hulde aan de makers om de route op basis van de mogelijkheden die voorhanden zijn op te zetten. De route geeft een mooie beleving van het eiland op de MTB. Als je 100km uitsluitend off road wil fietsen moet je niet op Texel zijn.
Bericht van Dirk Vinke uit Den Burg 15-10-2018
Zoals al aangegeven door Pedorie in het bericht hieronder is de route vanaf De Cocksdorp, door alle werkzaamheden aan de Waddendijk en polder Waalenburg, slecht bewegwijzerd. Om die reden raden we het gebruik van de route vanaf De Cocksdorp af tot voorjaar 2019.
Bericht van Pedorie uit Uitgeest 15-10-2018
Zaterdag 13/10/18 de route gevolgd vanaf Cocksdorp. Veel op de weg gereden :-( Jammer.
Blij dat ik GPS bestand had gedownload. Veel bordjes ontbreken. Tevens gemerkt dat GPS bestand afwijkt van bordjes rond/na Oosterend. Bewust?
Bericht van Leo Mees ten Oever uit Markelo 07-10-2018
L.S.,
Texel is onze vakantieplek bij uitstek. Zee, strand,duinen, bossen en ook nog eenMTBroute.
De bosroute rijd ik al jaren. Deze is vergelijkbaar met routes in onze omgeving.
Jullie poging om de route Texelwijd te maken, is wat mij betreft behoorlijk mislukt. Meer dan de helft van de route gaat over het fietspad. Ik denk dat jullie je huiswerk over moeten doen.
Sorry hoor. Groeten.
Bericht van Jeroen uit Den Helder 28-09-2018
Super route geworden! Bij de slufer een koffietje, bij oudeschild een visje en een skuumkopje om het af te maken ? zonder dollen, goed te fietsen en mooi aangelegd. Tussen door genieten van de natuur en een paar mooie snelle stukken. Kunnen jullie trots op zijn! Eindelijk een waardig rondje om te trainen voor supersunday...
Bericht van Hans Jakobs uit Stein 10-09-2018
https://www.strava.com/activities/1831933764. Westkant is leuk. Oostkant is minder door het vele asfalt. Bovendien is de helft niet bereikbaar door dijkwerkzaamheden. Ik zou van de veerboot tot de Cocksdorp fietsen. Leuk met veel singletracks, vooral onder de Koog.
Bericht van Jos Bakker uit Den Burg 09-09-2018
Vandaag een rondje gereden op een deel van de grote MTB route.
Ten eerste:
In het stuk bij de Rommelpot zit een heel gemene kuil, net na de top van een klimmetje. Die kuil kan je niet ziet aankomen. Volgens mij lopen veel mensen hier het risico over de kop te gaan. Die kuil zou dus afgevlakt of opgevuld moeten worden.
Ten tweede: Het nieuwe stuk naast het Waalenburgerfietspad is bijna niet meer te rijden. Het is op een flink aantal plaatsen helemaal overgroeid door takken (wilgentakken?) Hier moeten de bossenmaaier en de snoeischaar doorheen.
Ten derde: ik heb wat foto's gemaakt van plaatsen waar volgens mij de gele bordjes niet goed staan of aanvulling behoeven. Naar welk mailadres kan ik dit opsturen ?
vr.gr.
Jos Bakker (ik ben zojuist gestart om naast Roel Buijs wat te gaan doen voor de toercommissie).
Bericht van Jesse uit Lekkerkerk 28-06-2018
Wij als gezin wilden graag eens naar Texel, laat men daar nu ook een mtb route hebben zag ik. Vervolgens op een avond maar eens begonnen met het stuk vanaf den Hoorn, helaas na 2 km lek gereden. Volgende dag een nieuwe poging gewaagd en de route opgepikt bij den Hoorn en zo het bos in. Het bos heeft wel iets weg van mountainbiken, je moet echt inspannen voor de klimmetjes, maar er is weinig flow in het parcours. Daarnaast zou er ook een blauwe route zijn, die leuker zou zijn als de nieuwe route. Ook hier wat delen van kunnen vinden, maar deze stond niet echt goed aangegeven. Vervolgens gaat het mtb pad verder langs de Koog, daar zat mijn accomodatie, dus daar maar weer gestopt. (want het was door het bos fietsen naast het fietspad, daar pas ik voor) Vanaf de Koog waren we 's morgens al naar Cocksdorp gefietst over het fietspad en gezien dat het mtb pad ook daar naast het fietspad ligt, niet echt spannend dus, gezien de mooie hoge duinen (waar je kennelijk helaas niet mag fietsen)
Kortom, als je voor de fun komt, verwacht niet teveel. Als je de route ziet als de mogelijkheid om het eiland goed met de mtb te verkennen, dan is het een mooie route. (en dan is het leuk als hij naast het fietspad ligt, kan moeders lekker met de elo op het fietspad blijven, terwijl vaders af en toe een heuveltje meepakt, harstikke gezellig;) )
Kortom, best jammer, als je bedenkt hoeveel duinen Texel heeft, zou je een heel mooi BMX achtig fun parcours van kunnen maken.
Resultaten 31 - 40 van 52

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergroting of download de route

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export).

Regels voor gebruik MTB-route

 • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
 • Respecteer de natuur: plant én dier
 • Fiets in kleine groepjes*
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
 • Maak geen onnodig lawaai
 • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.
 • Mylaps
 • Keeshin
 • Texelseautocentrale
 • Bakkertimmer
 • Zilvermeeuw
 • Logo Limatelecom
 • Webjongens
 • Casperdegraaf
 • Catharinahoeve
 • Joskager
 • Otto