facebooktwitterflickr

Spektakel in wielerronde Den Burg

De eerste wielerronde van Den Burg ‘nieuwe stijl’ was gisteren een doorslaand succes. Bij de wedstrijdrijders hield Jordy Vinke de overwinning in eigen huis door Ton Slippens uit Schagen in de sprint te kloppen.

Een wielerronde dwars door het winkel- en horecacentrum van Den Burg, zou dat wel goed gaan? Vooraf fronsten sommigen de wenkbrauwen, maar gistermiddag kreeg de organisatie gelijk: een strak geregeld, goed verlopen evenement met veel deelnemers en enthousiast publiek. Ook het weer werkte mee. De Texelse wethouder van sport, Henny Huisman, die de start en prijsuitreiking verzorgde, liet zich lovend uit: ,,De toon is gezet. Dit kan uitgroeien tot een klassieker.’’

Ezel
In alle categorieën kreeg het publiek mooie wedstrijden voorgeschoteld. Dat begon al vroeg op de dag met dikke bandenraces voor de jeugd en de ‘open klasse’, waarin allerlei fietsen en uitdossingen waren toegestaan. De toeschouwers stelden het ludieke onderdeel op prijs en moedigden de deelnemers hartstochtelijk aan. De prijs voor ‘het schoonste geheel’ ging naar een fietser verkleed als ezel, een knipoog naar de Texelse Ezelclub. Een eervolle vermelding was er voor ‘buurvrouw & buurvrouw’, een verwijzing naar de organisatoren Rob Bakker en Hank Witte, omgedoopt tot ‘buurman & buurman’. Leuk detail was dat de zege bij de wielerjeugd ging naar Marit Bakker –dochter van. In de eindsprint bleef zij alle jongens met een mooie ‘jump’ de baas. Een ander meisje, Lola Bakker, eindigde fraai als derde.

Inspanning
Bij de recreanten ondernam Ferry van der Vis vanaf de start een solo, werd weer ingehaald, maar won vervolgens de eindsprint van het peloton. ,,Ik moest even bijkomen van mijn inspanning, maar een ronde of vijf voor het eind kwam ik er weer doorheen”, aldus Van der Vis, die als Texelse junior een groot talent was en het wielrennen nu weer heeft opgepakt. John Betsema finishte als tweede en behield de leiderstrui van de Texelse dorpenrondes, Robbert Boersen kwam als derde over de streep. Op een kleine valpartij na in de lastige bocht bij de sfeervolle Stenenplaats verliep de recreantenwedstrijd zonder brokken. Ook een regenbuitje aan het eind van de koers gooide geen roet in het eten.

Hard
De zon kwam weer tevoorschijn en het publiek stroomde massaal naar de Groeneplaats voor de finish van de A-rijders. De speakers Ricardo de Graaf en Hank Witte maakten er een spannende reportage van, via Radio Texel live te volgen op het hele eiland. De Texelse favoriet Vinke maakte de wedstrijd hard door er meteen na de start vandoor te gaan. Nadat hij was teruggepakt, sprong de sterke Slippens weg en moest Vinke alles geven om in het wiel te komen. In de laatste ronden was de Texelaar weer bij de les en vloerde hij zijn rivaal in de spurt. Tot vreugde van het publiek won thuisrijder Niels Jimmink vervolgens de sprint om de derde plaats. Denise Betsema oogstte bewondering door tussen de mannen te finishen en zelfs een paar ronden bij de twee koplopers aan te haken, nadat ze was gedubbeld. Raymond Bakker (Julianadorp) kwam in zijn leiderstrui in het stuk niet voor.

Trots
Vinke, die de organisatie adviezen had gegeven bij het uitzetten van het parcours, was trots dat hij als eerste zijn naam op de erelijst mocht zetten. Een mooi rondje, maar zwaarder dan gedacht, zo zei hij na afloop. ,,Je stuiterde het eerste stuk over de klinkers en er stond buiten het centrum een flinke tegenwind.” De laatste Texelse dorpenronde van dit seizoen is zaterdag 19 september in De Cocksdorp.

Tekst | Frans Hopman

 

 • Catharinahoeve
 • Otto
 • Keeshin
 • Webjongens
 • Mylaps
 • Texelseautocentrale
 • Casperdegraaf
 • Logo Limatelecom
 • Zilvermeeuw
 • Joskager
 • Bakkertimmer