facebooktwitterflickr

Verslag Triatlon 2008

De 24e kwarttriatlon van Texel is zeer succesvol verlopen. De talrijke toeschouwers genoten van een zonnig sportief spektakel. Eric van der Linden uit Schagen, ex-deelnemer aan de Olympische Spelen, kwam als eerste over de finish. Bij de dames was ook al een oud-Olympia ganger, Ingrid van Lubek, de snelste.

Zaterdag 9 augustus verschenen 200 deelnemers (125 individueel en 25 estafetteteams) aan de start bij het surfstrand van Dijkmanshuizen aan de Waddenzee. Zij hadden de mazzel dat de wind op dat moment nog niet zo krachtig uit het zuidwesten blies. De golfslag bleef hierdoor beperkt. Na amper 14 minuten zag het publiek de eerste zwemmers - onder wie het Texelse zwemtalent Sverre Eschweiler - al uit het water komen. Tijdens het fietsen (twee ronden van 20 km rond Oosterend) moesten zij opboksen tegen de stevig aantrekkende wind. Gelukkig scheen de zon en bleef het de hele wedstrijd droog. Twee jeugdige Texelse fietsers, Sil Brouwer en Ferry van der Vis, waren voor hun estafetteteam (trio) het eerst terug bij het wisselpunt. Favoriet Jordy Vinke viel wegens materiaalpech ver terug.

De latere winnaar Eric van der Linden moest wat terrein prijsgeven, maar zijn sterkste onderdeel, het lopen, moest nog komen. Inderdaad beschikte hij over de langste adem. Winnende tijd: 2.05.35. ,,Het fietsen was zwaar, maar het lopen ging lekker'', verklaarde de 34-jarige Adelaar van Schagen aan speaker Albert Hoven na de finish. Twaalf jaar geleden was Van der Linden al eens winnaar van het 'kwartje Texel', dat toen nog in Den Burg finishte. Hij was toen nog zo jong, grapte speaker Hoven, dat hij onder begeleiding van zijn moeder naar het eiland was gekomen. Even later bleek, dat moeder Van der Linden ook ditmaal bij de finish was om haar zoon aan te moedigen&. Ook de oud-Texelse Ingrid van Lubek werd door haar ouders en vele Texelaars toegejuicht. In haar 'thuiswedstrijd' stelde ze haar fans niet teleur en liet met 2.13.49 blijken klaar te zijn voor de topwedstrijden die binnenkort op de kalender staan. Beide winnaars namen in 2000 deel aan de Spelen van Sydney.

Ook veel andere deelnemers konden rekenen op een schare supporters. Sommigen maakten er zelfs een compleet vakantieweekend van. Mede om die reden is de sfeervolle Texelse kwarttriatlon al jarenlang populair bij recreatief ingestelde triatleten. Maar tegelijkertijd is het ook een serieuze sportwedstrijd, die veel voorbereiding vergt. De wedstrijdleider en juryleden van de Nederlandse Triatlon Bond toonden zich na afloop vol lof en ook de deelnemers lieten tevreden geluiden horen. Wij van de organisatie zijn hier erg blij mee en houden ons aanbevolen voor tips. Hopelijk tot volgend jaar!

 • Logo Limatelecom
 • Mylaps
 • Joskager
 • Bakkertimmer
 • Texelseautocentrale
 • Catharinahoeve
 • Otto
 • Keeshin
 • Casperdegraaf
 • Zilvermeeuw
 • Webjongens