facebookPngItem 1282176flickr

MTB-route Texel

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 80 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

van de route rond Waalenburg(route De Waal) is sinds 11 februari de rijrichting om gedraaid. Het gpx bestand is op het moment te downloaden via mtb-routes.nl het zal spoedig ook via deze site te downloaden zijn.

 

Volg MTB route Texel ook via facebook en instagram.

 

 

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Gerrit van den berg uit Texel 30-04-2022
Zou graag gpx bestand downloaden van de route maar lukt niet op de site. Kunnen jullie mij helpen?
Bericht van Thierry uit delft 25-04-2022
Wil graag volgende week de route rijden, maar kan niet de gps downloaden van de website. waar is die nog meer verkrijgbaar? Thierry
Bericht van Gerard uit Waalwijk 28-10-2021
De grote route mag op verschillende plaatsen echt wel beter aangegeven worden. Ook zijn er veel stukken bij waar compleet geen flow te rijden is en de gang er helemaal uit moet, dit is jammer. Zelfs techniek is dan nog niet nodig. Dit is vooral in de struiken gesitueerde route delen. Dit zou beter kunnen.
Bericht van Arthur uit Zetten 17-08-2021
Zuidelijke deel van de route gereden. Was leuk. Door de reacties van diverse mensen eerst de route goed op de kaart bestudeerd, en heel goed op bordjes gelet. Een beetje inleven hoe men de pijltjes ophangt. Dan is het prima te doen. Een klein missertje is dan snel opgelost en je bent zo weer op de route. Zou de route nog even langs fietsenzaak Bets leiden. Sinds Denise crosst toch een soort toeristische attractie. Dat was wel even zoeken trouwens!
Bericht van Jente Gort uit Lemele 03-08-2021
Hallo, als eerste dank aan de vrijwilligers om een route van 100+ op Texel uit te kunnen zetten.
Daarnaast is het vaak een hele klus om het bij te houden, ik sluit mij aan bij vele reacties voor mij.
Ik wil er 1 aan toevoegen en dat is deTB route door Oosterend je komt het mooie dorp op een prachtige manier binnen maar dan begint het zoeken naar de MTB bordjes....
Uiteindelijk de plaatselijke fietsenmaker/verhuurder gevraagd en die heeft mij weer op de route geholpen.
Bij hem was het bekend.... zou mooi zijn als er een vrijwilliger in Oosterend zou zijn die 3 misschien 4 bordjes ophangt om het mooie dorpje ook weer via de MTB route te kunnen verlaten.
Ps, ik had graag iets genuttigd maar blijkbaar is 8 uur iets te vroeg voor menig horeca gelegenheid :-)
Bericht van Gerard uit Wieringerwerf 09-06-2021
Het stuk tussen de Ruigersdijk en de Pijpersdijk is hier en daar gevaarlijk door de enorme diepe moddergaten waarbij je vervolgens in de berenklauw valt.
Ook klopt de gpx navigatie niet mbt de mtbsite.nl
Bericht van Dennis uit Rotterdam 02-06-2021
Hoi organisatie, ik vond het prachtig rondje waarin je het eiland goed ziet en op plekken komt waar je niet heel snel komt. Maar ik was blij met de GPX, ook was die ook niet altijd goed. De bordjes waren soms slecht te zien of stond er iets voor of waren ze nauwelijks zichtbaar door t hoge gras. Ik begrijp dat 100 km niet onverhard kan zijn en de oplossing die jullie bieden, naast het fietspad fietsen is op zich prima. Maar wat iedereen meldt aub doe wat aan de onduidelijke bordjes en zorg dat de gpx route klopt. Misschien tipje om de route door te zetten naar Den Burg. Dan rij je langs/door de 7 dorpen van Texel. Succes
Bericht van Wesley uit Groesbeek 17-05-2021
Beste Wielersport Texel, Allereerst bedankt voor het aanleggen van deze route! Helaas had ik er wat meer van verwacht. Ik ben gestart bij de Krim aan in het Noorden. Je krijgt dan eerst de oostkant van het eiland die helaas niet boeiend is. Stukje richting de vuurtoren is leuk, daarna heel veel verhard met af en toe een stuk voor het Weiland. De Westkant is meer natuur en daardoor een stuk interessanter. Ik heb gefietst met de GPX, helaas klopt de gpx niet meer op veel stukken. Wellicht een idee die te updaten? Ik raad wel aan om de Navigatie erbij te houden, op sommige stukken missen bordjes of staan ze op een bijna onzichtbare plek. Je fietst een deel over de vaste MTB route de Dennen, maar omdat deze niet duidelijk aangegeven is en niet in de GPX is opgenomen heb ik een deel gemist, jammer want ik denk dat dit toch wel het leukste van de route is! De stukjes onverhard langs de fietspaden voegen weinig toe en zijn soms lastig te zien.
Bericht van Tijmen uit Lochem 01-05-2021
Dag organisatie, leuk idee 100 km MTB-en op Texel. Uiteraard kunnen dit niet alleen maar mooie mtb-stukken zijn maar van de 100 km was 50 km op de racefiets ook goed te doen en dat is toch wel erg veel. Ondanks dat zou het best een leuk rondje kunnen zijn ware het niet dat het nu echt een speurtocht is. Bordjes ontbreken met grote regelmaat en ook correspondeert de route regelmatig niet met het digitale GPX-bestand. Jammer, dit moet toch echt makkelijk op te lossen zijn met een 100-tal nieuwe/extra bordjes die je in 1 dag ophangt + een nieuw GPX-bestand. Daar wordt het sowieso al veel en veel leuker van.
Succes en ik ga het vast nog eens proberen mocht ik nog eens naar Texel gaan. groet Tijmen
Bericht van Michiel Koopman uit Bovenkarspel 01-05-2021
De Mtb route downloaden lukt niet, in het www adres staat een punt als laatste, daardoor kan je de link niet openen. Bij alle 4
Resultaten 11 - 20 van 57

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergroting of download de route

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export). Mocht het hier niet lukken kan het ook via MTB-routes.nl

Regels voor gebruik MTB-route

 • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
 • Respecteer de natuur: plant én dier
 • Fiets in kleine groepjes*
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
 • Maak geen onnodig lawaai
 • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.

Eerstkomende activiteiten

24mrt
24-03-2024 14:00 - 16:00
Koppelenduro wielerbaan
22juni
22-06-2024
Ronde van Oosterend
17nov
17-11-2024
MTB Toertocht
 • Vermeulen Bikes Logo2307
 • Webjongens
 • Joskager
 • Bakkertimmer
 • Keeshin
 • Casperdegraaf
 • Mylaps
 • Van Der Linde Logo
 • Texelseautocentrale
 • Catharinahoeve
 • Zilvermeeuw
 • Otto
 • Logo Limatelecom