facebookPngItem 1282176flickr

MTB-route Texel

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 80 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

van de route rond Waalenburg(route De Waal) is sinds 11 februari de rijrichting om gedraaid. Het gpx bestand is op het moment te downloaden via mtb-routes.nl het zal spoedig ook via deze site te downloaden zijn.

 

Volg MTB route Texel ook via facebook en instagram.

 

 

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Michiel Koopman uit Bovenkarspel 01-05-2021
De Mtb route downloaden lukt niet, in het www adres staat een punt als laatste, daardoor kan je de link niet openen. Bij alle 4
Bericht van Gerco uit DEN BURG 26-03-2021
Dick, vervelend dat je fietsmaat gevallen is. Vanmiddag de kuil iets opgevuld. Het water was in ieder geval al wel weg. Ik zal het de komende dagen in de gaten houden en evt. nog iets meer opvullen.
Bericht van Dick Blom uit Den Burg 24-03-2021
Een stuk van de lange route gedaan. Bij Californiëweg eerst stukje fietspad, als je daarna het MTB pad inrijd zit er een diepe kuil in waar ook lang water in staat. Het voorwiel liep daar op vast waardoor mijn maat over de kop vloog.
Zou hier de kuil minder diep gemaakt kunnen worden? Alvast bedankt.
Bericht van Rob Molenaar uit Den Hoorn zh 27-02-2021
Top track! Vrijwilligers bedankt voor het onderhoud. Tip is nog om in het bos hier en daar een bv. een boomstam neer te leggen als afscheiding tussen reguliere fietspad en atb. Ik maak nu wel eens mee dat kinderen vanaf het fietspad even tegen de richting in op de atb track gaan fietsen.
Bericht van Stefan uit Terneuzen 16-07-2020
Wat een geweldige route. Twee keer de zuidkust gedaan en gelukkig ook de alternatieve route meegepikt de tweede dag onder De Koog. Met stoere kids van 11 en 13 ook erg leuk en goed te doen. Complimenten aan de bouwers, dit is een aanzienlijk pluspunt voor bezoekers aan jullie prachtige eiland!
Bericht van Martijn uit Kampen 15-07-2020
Op 14-07-2020 heb ik een stukje van de Zuidlus gereden op mijn Mountenbike. Ik ben begonnen bij camping de driehoek waar ik het bos in ging hier stond een paal met wegbewijzering halverwege kom je geen paaltje meer tegen dan moet je zelf goed kijken of je wat tegen komt. Je fietst ook veel over de fietspaden en je moet goed opletten als je het bos uitkomt en je moet een fietspad oversteken dat er geen fietsers aankomen. Op het industriegebied van Oudeschild staat een wegbewijzering dat je rechts af moet vervolgens kom je op een kruising weet je niet of je nu links of rechts af moet opdat de wegbewijzering ontbreekt. als ik jullie was zou ik bij elke ingang van het bos een wegbewijzering neer zetten zodat je de weg niet kwijt raakt.
Bericht van Bob Fischer uit Hengelo 10-05-2020
Zou niet gek zijn wat meer route bordjes op te hangen aan een paal of lantaarnpaal. Na den Hoorn (Na de duinen) toch behoorlijk aan het zoeken geweest, uiteindelijk later in het bos weer een paaltje gevonden. Voor een toerist die toch veel MTB’t niet altijd duidelijk te vinden. Geldt ook achter het villapark bij de Koog.
Bericht van Yvette uit Ermelo 07-08-2019
Beste mensen. Allereerst complimenten voor het feit dat jullie een MTB route hebben uitgezet op het eiland. Zal vast niet altijd eenvoudig zijn geweest. Vandaag hebben we een stuk gefiets waarbij de bramenstruiken erg hinderlijk waren en tot veel bloedige schrammen hebben geleid. Wellicht dat iemand van jullie de route met een snoeischaartje kan fietsen? Het gaat vooral om het stuk tussen de ruigendijk en de nieuwlanderweg. Succes!
Bericht van Richard Slot uit Zwolle 05-08-2019
Ik herken mijzelf in een aantal negatieve reacties. Het aandeel MTB Route op de totale route is gering. Een deel van de echte MTB route aan de westkant van Texel is erg mooi, maar de singletracks langs de normale fietspaden boeien niet echt en je verwacht ze soms ook niet. Enkele malen spot je ze spontaan naast het fietspad. Ik kan mij voorstellen dat MTB Fietsers meer van de Texelse route verwachten. Echter is de natuur kwetsbaar en wordt het niet voor niets afgeschermd. En zelfs dan wordt het genegeerd....
Ik heb de route gefietst door de GPS coordinaten te laden in mijn Polar V800 horloge. Deze coordinaten zijn echter verouderd. Voor mensen die ook de GPS coordinaten gebruiken wil ik adviseren om, daar waar de routeaanduiding een andere richting op wijst deze te volgen en de aanduidingen van je navigatie te negeren. Een deel van de route is door landbouwactiviteiten, natuuraanleg of dijkversterking gewijzigd. Daardoor ontbreekt ook soms de route aanduiding simpelweg. Dan is de navigatie weer handig om terug te geraken op de route. Advies aan WS Texel is om de route te updaten en de ontbrekende route aanduidingen te verhelpen. Voor analyse van mijn route kunt u kijken op https://flow.polar.com/training/analysis/3697302591 vriendelijke groet, Richard Slot
Bericht van Frank uit Heerhugowaard 16-07-2019
Hierbij een aantal tips. In het eerste stuk vanaf de boot, langs de mokbaai, stond op 14 juli de begroeiing nogal hoog. De loop vd single track is daardoor lastig te volgen en bleek niet overal horizontaal, over de breedte gezien dan. I.c.m. nat gras glij je makkelijk weg en onderuit. Even verderop een serie bereklauwen, waarvan je er 1 moet ontwijken. Gevaarlijke plant!
De routebordjes zijn niet overal zichtbaar of aanwezig. Het is ook niet zo handig dat ze wisselend links of rechts langs de route staan. Kies een kant voor alle bordjes, dat verbetert de zichtbaarheid.
Resultaten 21 - 30 van 58

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergroting of download de route

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export). Mocht het hier niet lukken kan het ook via MTB-routes.nl

Regels voor gebruik MTB-route

 • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
 • Respecteer de natuur: plant én dier
 • Fiets in kleine groepjes*
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
 • Maak geen onnodig lawaai
 • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.

Eerstkomende activiteiten

24mrt
24-03-2024 14:00 - 16:00
Koppelenduro wielerbaan
22juni
22-06-2024
Ronde van Oosterend
17nov
17-11-2024
MTB Toertocht
 • Van Der Linde Logo
 • Logo Limatelecom
 • Casperdegraaf
 • Texelseautocentrale
 • Vermeulen Bikes Logo2307
 • Zilvermeeuw
 • Joskager
 • Webjongens
 • Otto
 • Bakkertimmer
 • Keeshin
 • Catharinahoeve
 • Mylaps