facebookPngItem 1282176flickr

MTB-route Texel

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 80 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

van de route rond Waalenburg(route De Waal) is sinds 11 februari de rijrichting om gedraaid. Het gpx bestand is op het moment te downloaden via mtb-routes.nl het zal spoedig ook via deze site te downloaden zijn.

 

Volg MTB route Texel ook via facebook en instagram.

 

 

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Wouter uit Lochem 04-05-2019
Heb afgelopen weekend jullie mtb route gefietst heb genoten van t eiland leuke route idd soms wel moeilijk om de route paaltjes te zien De lus vanaf de boot tot cocksdorp is echt leuk door t bos en de duinen. Vanaf daar wordt t wel saai maar de wind tegen is dat ook wel weer een uitdaging jammer dat er geen stukje strand in zit verder lekker gefietst ga zo door .
Bericht van Mark uit Beek (Limburg) 08-04-2019
Elk jaar organiseren we vanuit de Limburgse alpiene vereniging VAV, een mountainbike weekend. Dit jaar was het mijn beurt en aangezien we meestal de Ardennen, Eiffel of de Alpen aan doen, was mijn idee om het een keer anders te doen: ATB route Texel. We hebben vanuit de camping de route opgepakt in de buurt van Oudeschild en de goed uitgepeilde route gevold richting het westen. De west kant is dan ook meteen het mooiste deel van de route en hebben de blauwe lus als extraatje meegepakt (welke zeker de moeite waard is!). Vanaf de vuurtoren naar het oosten en het binnenland is de route minder spannend, maar ook hier hebben de routebouwers geprobeerd elk paadje langs de weg te benutten om zoveel mogelijk verharde wegen eruit te halen. In samenwerking met de wind en lengte hebben jullie er een hele mooie route van gemaakt.
Bericht van Bert uit Amsterdam 24-02-2019
Gewaarschuwd door de negatieve reacties over te veel asfalt met minder hooggespannen verwachtingen begonnen (aan de Zuidlus), maar erg aangenaam verrast! Leuke route, je merkt dat de mensen geprobeerd hebben zoveel mogelijk uit de route te halen.
Het stuk ten westen van De Koog, vanaf de Californiaweg zou wel een bezoekje van een bladblazer kunnen gebruiken, daar liggen wel erg veel kleine takken en bladeren, zonde als de ondergrond daardoor kapot wordt gereden...
Complimenten voor de bouwers!
Bericht van Marc van der Steeg uit Berkel en Rodenrijs 03-01-2019
Vandaag 3 januari 40 km van de route gefietst aan de zuidkant. Vooral eerste stuk vanaf ‘t Horntje en eerste stuk van het bos uitdagend en leuk met single track met klimmen en dalen. Zou leuk zijn als er nog iets meer van dergelijke stukken in de route gestopt zouden kunnen worden.
Bericht van Daan uit Den Burg 08-12-2018
Ik fiets graag en regelmatig de originele route. Een leuke en snelle route. Als het lukt ga ik twee keer per week fietsen. Hierdoor mis ik soms wat uitdaging op de route. Ik vraag mij daarom af of er een dag / dagen worden georganiseerd waarop de route andersom gereden kan worden (waarbij dit uiteraard duidelijk word aangegeven) om zo wat afwisseling in routes op Texel te creëren.
Bericht van Henk Donderwinkel uit Apeldoorn 08-11-2018
Dit heeft niets met MTb te maken! Aanfluiting, op de weg of er naast fietsen?
Bericht van Wouter uit Amstelveen 04-11-2018
Ik heb de zuid lus gisteren gefietst en ik vond het erg teleurstellend.
Als je naar Texel komt om 100 km te mtb-en dan kom je enigszins bedrogen uit.
De route geeft je inderdaad een mooie beleving van het eiland, maar daarvoor hoef je niet op een mtb te zitten.
Bericht van Steef uit Haarlem 26-10-2018
Wat een azijn zeikerds hier over asfalt, ontbrekende paatjes, werkzaamheden, takken, obstakels en kuilen. Hulde aan de makers om de route op basis van de mogelijkheden die voorhanden zijn op te zetten. De route geeft een mooie beleving van het eiland op de MTB. Als je 100km uitsluitend off road wil fietsen moet je niet op Texel zijn.
Bericht van Dirk Vinke uit Den Burg 15-10-2018
Zoals al aangegeven door Pedorie in het bericht hieronder is de route vanaf De Cocksdorp, door alle werkzaamheden aan de Waddendijk en polder Waalenburg, slecht bewegwijzerd. Om die reden raden we het gebruik van de route vanaf De Cocksdorp af tot voorjaar 2019.
Bericht van Pedorie uit Uitgeest 15-10-2018
Zaterdag 13/10/18 de route gevolgd vanaf Cocksdorp. Veel op de weg gereden :-( Jammer.
Blij dat ik GPS bestand had gedownload. Veel bordjes ontbreken. Tevens gemerkt dat GPS bestand afwijkt van bordjes rond/na Oosterend. Bewust?
Resultaten 31 - 40 van 57

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergroting of download de route

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export). Mocht het hier niet lukken kan het ook via MTB-routes.nl

Regels voor gebruik MTB-route

 • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
 • Respecteer de natuur: plant én dier
 • Fiets in kleine groepjes*
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
 • Maak geen onnodig lawaai
 • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.

Eerstkomende activiteiten

24mrt
24-03-2024 14:00 - 16:00
Koppelenduro wielerbaan
22juni
22-06-2024
Ronde van Oosterend
17nov
17-11-2024
MTB Toertocht
 • Van Der Linde Logo
 • Webjongens
 • Keeshin
 • Joskager
 • Bakkertimmer
 • Mylaps
 • Vermeulen Bikes Logo2307
 • Zilvermeeuw
 • Logo Limatelecom
 • Catharinahoeve
 • Casperdegraaf
 • Otto
 • Texelseautocentrale