facebookPngItem 1282176flickr

MTB-route Texel

MTB Route Texel

Wielersport Texel heeft begin 2018 de sinds 1995 bestaande MTB bos-route uitgebreid tot een lengte van circa 80 kilometer.

Hoewel het officiële startpunt op de veerhaven is gesitueerd, kan op meerdere plaatsen worden gestart. Vanaf de veerhaven voert de route langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende route waarvan maar een klein gedeelte verhard is.

Vanaf de Cocksdorp (de noordpunt van Texel) voert de route o.a. langs de Waddendijk terug en worden de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild gepasseerd. Weliswaar is in dit deel van de route is het percentage verhard groter, maar o.a. het stuk van de route door- en langs de polder Waalenburg is absoluut een interessant stuk.

In de route zitten verschillende afsnijmogelijkheden (alternatieve routes). Deze worden met blauwe bordjes met een witte pijl aangegeven. Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Actueel

van de route rond Waalenburg(route De Waal) is sinds 11 februari de rijrichting om gedraaid. Het gpx bestand is op het moment te downloaden via mtb-routes.nl het zal spoedig ook via deze site te downloaden zijn.

 

Volg MTB route Texel ook via facebook en instagram.

 

 

Reacties

Wilt u een reactie achter laten over uw ervaring over de route, dan kunt u deze met ons delen via onderstaand reactie formulier. Ook als u een onvolkomenheid bent tegengekomen op de route, dan kunt dat hier melden.

Bericht van Sjoerd van den Berg uit Beverwijk 23-04-2018
Vandaag de zuidelijke lus gereden. Opgestapt bij Den Hoorn. Eerste deel tot aan De Koog is heel leuk. Mooie technische stukjes.
Het tweede deel tot aan den Hoorn mistte ik nog wat uitdaging. De onverharde stukken waren wel leuk. Zijn er niet meer te vinden?
Maar al met al supermooi initiatief. Ben benieuwd welke mogelijkheden er zijn voor onverharde stukken. Mvg Sjoerd
Bericht van Dirk Vinke uit Den Burg 22-04-2018
Johan, Jan, Henk en Han, bedankt voor jullie reacties.
Voor wat betreft het pad door de Nederlanden (de Koog naar de Slufter), dit pad is toegankelijk voor fietsers maar niet opgenomen in de route. Met jullie overige opmerkingen gaan wij zeker iets doen. De urgente zaken, zoals de missende bordjes, worden zo snel mogelijk opgelost. Verder zullen wij nadat het pad een paar maanden is gebruikt de opmerkingen evalueren en opnemen in het onderhoudsplan.
Bericht van Johan uit Middenmeer 21-04-2018
Gefeliciteerd met de nieuwe lussen. Vandaag bij de opening geweest en gelijk voor de 100Km gegaan. Eerste stuk tot aan de vuurtoren vind ik zeker de moeite. Jammer dat de Muy/Slufter er niet in zit. (mag hier niet meer gereden worden, of hebben wij dat aan Harry te danken?) Na de vuurtoren helaas veel verhard. Misschien is het nog een ideetje om vanaf het Burgerdijk nog een verbinding uit te zetten naar het 2e deel van de "oude" route in het bos. (eigenlijk een te mooi stuk om te missen) Vanaf Oost was ik de route af en toe even kwijt. Paal voor de afslag gemist/niet gezien. Paaltje op de Oosterweg ook even over het hoofd gezien omdat deze rechts van de weg staat en je als overkanter keurig het fietspad op gaat. In Oosterend mogen iets meer pijlen ook als bevestiging dat je de route nog steeds volgt. Afslag eendenkooiweg niet gezien. Na de vang Oudeschild ook geen paal gezien. (misschien vanwege de werkzaamheden?) Op Redoute ook de mist ingegaan. Rechtdoor gereden i.p.v. U-bocht gemaakt. Route op de Westergeest weer opgepakt waarna wederom de afslag Amelieweg gemist heb. Op dat moment gelijk maar naar de boot terug gegaan. Hier en daar hebben de pijlen dus misschien nog wat aandacht nodig, ze staan niet altijd op plaatsen waar je ze verwacht. (links/rechts van de weg, na de kruising) Verder lijkt het mij handig als de route ook op https://www.trailforks.com gezet wordt. In de app op je telefoon kan je dan heel goed zien waar je bent. (andere route sites natuurlijk ook handig) Maar los van af en toe de route even kwijt zeker een mooie rit gemaakt.
Bericht van Jan Winkelman uit Schagen 21-04-2018
Dit is een uitstekende opmaat voor parcours in Schoorl. Want we wachten
nog steeds op uitbreiding van lussen en goedkeuring. En ik heb begrepen
dat Texel zelfs voor de KNWU trainingseiland kan worden en ook bepaalde wedstrijden. Dus wat mij betreft mag er net zoals Ameland een jaarlijkse
wedstrijd voor mtb liefhebbers komen die ook aanzien heeft. Eventuele clinics van Bart Brentjens en andere mtb-ers kan ook een optie zijn.
Bericht van Henk ☼ uit Heiloo 21-04-2018
Zo te zien is het mooie onverharde duinpad dat vanuit De Koog via De Nederlanden en de Muy richting de Slufter loopt, alsnog niet opgenomen in de nieuwe mtb-route. Waarom niet eigenlijk? Hoe dan ook, mountainbiken was op dat pad al toegestaan en dat is ook zo gebleven, neem ik aan?!
Bericht van Han Pastoor uit De Waal 21-04-2018
Dirk, ik neem aan dat jij deze reactie ook leest. Van harte met je lintje en bedankt voor de enorme inzet door de jaren heen voor de wielersport. Ik heb je een aantal jaren van nabij mogen meemaken, ik weet hoeveel tijd je achter de computer hebt gezeten. En dat zal voor de realisatie van deze route niet anders zijn geweest. Ik heb gisteren en vandaag de route verkend tussen ‘t Horntje De Waal en De, Cocksdorp. Ik kan ons, alle liefhebbers en Texel alleen maar feliciteren met wat er nu ligt. Natuurlijk zie ik nog mogelijkheden om de route nog mooier te maken, maar met wat er nu beschikbaar is mogen we onze handen dichtknijpen. En dan moet de lus Waal en Burg nog komen. Het traject wat er nu ligt geeft veel hoop!!
Bericht van Dirk Vinke uit Den Burg 18-04-2018
Ik ben heel benieuwd hoe de gebruikers de route ervaren. We zouden het op prijs stellen als de ervaringen via deze reactie-mogelijkheid worden gedeeld.
Resultaten 51 - 57 van 57

Bekijk de route

Zoom in op de onderstaande kaart voor een vergroting of download de route

Bewegwijzering

Hoofdroute

De hoofdroute is in zwart op geel aangegeven

Alternatief

Bordjes die een alternatieve route aangeven

Eenrichtingsverkeer

In het bos kan de route vanuit één richting gereden worden. De verboden kant wordt aangegeven met dit bordje.

GPS Download

Downloadlink van de gehele of een gedeelte van de route voor uw GPS (kies boven in de linker kolom op de afstandmeten pagina voor Export). Mocht het hier niet lukken kan het ook via MTB-routes.nl

Regels voor gebruik MTB-route

 • De MTB-route Texel is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang
 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan
 • Respecteer de natuur: plant én dier
 • Fiets in kleine groepjes*
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
 • Maak geen onnodig lawaai
 • Laat geen afval achter

*Onder kleine groepen wordt verstaan groepen van maximaal 6 personen

Medewerking

De MTB-route Texel is aangelegd door Wielersport Texel met medewerking van:

Het Waddenfonds, Stichting Toeristisch Stimuleringsfonds Texel STIFT, Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Aannemingsbedrijf Tatenhove.

Eerstkomende activiteiten

24mrt
24-03-2024 14:00 - 16:00
Koppelenduro wielerbaan
22juni
22-06-2024
Ronde van Oosterend
17nov
17-11-2024
MTB Toertocht
 • Logo Limatelecom
 • Webjongens
 • Catharinahoeve
 • Otto
 • Joskager
 • Bakkertimmer
 • Van Der Linde Logo
 • Texelseautocentrale
 • Zilvermeeuw
 • Mylaps
 • Vermeulen Bikes Logo2307
 • Keeshin
 • Casperdegraaf